AMSTERDAM - Zowel het Openbaar Ministerie (OM) als rechercheurs van de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) hebben Peter la S., kroongetuige in het liquidatieproces-Passage, voorzien van daderinformatie.

In recente verhoren bij de rechter-commissaris hebben de beide CIE-agenten hierover gelogen.

Dit betoogde advocaat Nico Meijering dinsdag voor de rechtbank in Amsterdam. Meijering wil dat de rechtbank de voorlopige hechtenis van zijn cliënt, Ali A., opheft.

A. wordt er door het OM van beschuldigd dat hij als opdrachtgever dan wel als makelaar betrokken is bij liquidaties of pogingen daartoe.

Informatie

In een uitvoerig pleidooi schetste Meijering dat de CIE'ers, die in voorbereiding op het megaproces jaren lang met La S. optrokken, volop informatie bij de getuige hebben ingestoken.

Het ging daarbij over bepaalde details rond de moord op Kees Houtman in november 2005. De verklaringen van La S. over die huurmoord zijn van cruciale betekenis, omdat het de enige zaak in 'Passage' is waarbij hij actief betrokken is geweest.

Ontkennen

Bij de rechter-commissaris ontkenden de beide CIE'ers dat zij La S. van informatie hebben voorzien.

Het voeren van een getuige is tegen de regels, omdat deze alleen op basis van eigen kennis moet verklaren.

Geholpen

Het verstrekken van informatie aan kroongetuige La S. is een heet hangijzer geworden. Meijering toonde vorige maand al aan dat La S. is 'geholpen' met zijn verklaringen.

Hij hekelde het feit dat hij deze misstanden als advocaat moet bewijzen, terwijl het OM lange tijd deed alsof het zich van geen kwaad bewust was.

Inmiddels heeft het OM toegegeven dat de getuige van bepaalde informatie is voorzien. De rechtbank toonde zich maandag zichtbaar geërgerd over hoe het OM met deze kwestie tot dusver is omgesprongen.

Zware bom

Volgens Meijering heeft het OM ''een zware bom'' onder ''de betrouwbaarheid van dit proces en die van de kroongetuige'' gelegd.

''Het is niet zozeer de vraag of die bom met de eerder geplaatste springstoffen af zal gaan, maar meer wanneer.''

Het OM reageert op 19 november op het relaas van Meijering.