ROTTERDAM - De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in het asielzoekerscentrum in Dronten een Somaliër aangehouden.

De 43-jarige man is volgens de Verenigde Staten betrokken geweest bij de ondersteuning van de internationale jihad en daarom heeft dat land Nederland gevraagd hem op te pakken.

Dat meldde een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag.

Volgens een woordvoerder van de Nederlandse inlichtingendienst AIVD is de zaak gebaseerd op informatie bij die dienst.

Uitlevering

De Amerikanen willen dat de Somaliër aan hen wordt uitgeleverd. Dinsdag is de verdachte voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam en voor de komende zestig dagen vastgezet in afwachting van de uitleveringsprocedure.

Waarschijnlijk was de man sinds eind 2008 in Nederland, aldus het OM, daarvoor woonde hij in Minneapolis in de VS.

Volgens de VS heeft hij wapens gefinancierd voor terroristen en in 2007 en 2008 anderen hebben geholpen naar Somalië te reizen.

Al-Shabaab

Deze personen zouden zijn opgeleid in een trainingskamp van Al-Shabaab, een islamitische terroristische organisatie in het Oost-Afrikaanse land.

Het OM meldt verder dat een van hen vorig jaar oktober een zelfmoordaanslag heeft gepleegd met een truck vol explosieven in de onafhankelijke deelstaat Puntland in het Noordoosten van Somalië.

Verbijsterd

De VVD in de Tweede Kamer is verbijsterd dat een terreurverdachte legaal in een asielzoekerscentrum verbleef.

De VVD-Kamerleden Paul Krom en Fred Teeven hebben opheldering gevraagd aan de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken.

Ze willen weten of de man onmiddellijk in bewaring is gesteld toen er informatie over hem beschikbaar was.

Verdachten

De liberalen vragen ook hoeveel vreemdelingen die worden verdacht van terrorisme legaal in Nederland verblijven en hoeveel van zulke verdachten asiel hebben aangevraagd.

Ze vinden dat deze personen snel Nederland uitgezet moeten worden en nooit asiel mogen krijgen.