DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) kan verdachten vanaf 1 juli verplichten om mee te werken aan een bloedtest. De test moet uitwijzen of een verdachte van bijvoorbeeld een zedenmisdrijf HIV of een besmettelijke ziekte heeft.

Bij een gewelds- of zedenmisdrijf kan een ziekte worden overgedragen. Slachtoffers moeten dat snel weten, zodat ze hiv-remmers of andere medicijnen kunnen krijgen. De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met een wetsvoorstel waarmee minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie deze verplichting voor verdachten regelt.

Uitgangspunt is dat een verdachte vrijwillig meewerkt aan een bloedtest. Maar bij weigering kan een officier van justitie de verdachte straks dwingen bloed af te staan. Nu moet daar nog een kort geding voor worden gevoerd.

De verplichte test geldt alleen als er aanwijzingen zijn dat het slachtoffer van een misdrijf besmet zou kunnen zijn geraakt.

Omdat verdachten soms misbruik maken van besmet lichaamsmateriaal van iemand anders, kan ook een derde straks verplicht worden mee te werken aan een bloedtest.