AMSTERDAM - Een 33-jarige man uit Zwaag is dinsdag veroordeeld tot vijftien jaar cel voor het doodsteken van de nieuwe vriend van zijn ex-vriendin.

Hoewel de man de moord in Middenmeer telkens heeft ontkend, acht de rechtbank in Alkmaar bewezen dat hij de 35-jarige Utrechter met voorbedachten rade om het leven heeft gebracht.

Het Openbaar Ministerie had een gevangenisstraf van achttien jaar geëist, omdat de moord was gepland en omdat hij meerdere momenten had om zich te bezinnen. De rechtbank vond vijftien jaar voldoende, onder meer vanwege de persoonlijkheid van de verdachte.

De verdachte stak volgens de rechter op 31 januari 26 keer in op de Utrechter. Een snee in zijn hals liep bijna van oor tot oor. De verdachte had het slachtoffer en zijn ex, met wie hij kinderen heeft, al meerdere keren bedreigd.

Op de avond van de moord liep de nieuwe vriend uit het huis van de vrouw naar zijn auto toen hij werd opgewacht. Het slachtoffer werd later dood gevonden. De verdachte zou daarna tegen een familielid hebben gezegd dat hij zijn slachtoffer had afgeslacht 'zoals je in Kenia een kip slacht'. Hij werd twee dagen na de moord opgepakt.