DEN HAAG - De marechaussee is op zoek naar twee mannen die in oktober vermoedelijk onbevoegd op het terrein rond paleis Noordeinde in Den Haag zijn geweest. Dat heeft de marechaussee dinsdag laten weten.

De mannen meldden zich op 22 oktober in een witte bestelbus bij de dienstdoende wacht.

Ze zeiden dat ze werkzaamheden kwamen verrichten. Kort daarvoor waren zij ook telefonisch als zodanig bij de marechaussee aangemeld.

Aanvankelijk had de marechaussee geen reden om te twijfelen aan de juistheid van de aanmelding, maar later bleek dat de werkzaamheden niet waren aangemeld bij de daarvoor in aanmerking komende instanties. Een zegsman wilde dinsdag niet kwijt hoe lang de twee op het terrein zijn geweest en wat ze daar hebben gedaan.

Undercover in Nederland

De zegsman stelt niet te weten wie de twee verdachten zijn. Onderzoek naar de beide mannen en de door hen gebruikte bestelbus heeft tot op heden niet geleid tot identificatie van de mannen of een aannemelijke verklaring voor hun aanwezigheid, aldus de dienst.

Of de mannen betrokken zijn bij het SBS tv-programma Undercover in Nederland, kon de woordvoerder niet zeggen. Volgens hem worden alle mogelijkheden onderzocht. Wel zei hij: ''Dit is al op 22 oktober gebeurd.''

Voor de uitzending van aanstaande zondag onderzocht journalist Alberto Stegeman de beveiliging van het koningshuis. Volgens hem faalt die beveiliging. Stegeman zelf wilde dinsdag ook niet zeggen of hij of zijn team bij de gebeurtenis betrokken zijn. ''Ik wil niet bevestigen of ontkennen dat wij dit waren.''

De marechaussee neemt de procedures die zijn gevolgd onder de loep.