HAARLEM - Er bestaat een causaal verband tussen het slikken van het middel seroxat en de bijlmoorden in Badhoevedorp. Deze agressieve daad kan worden gezien als bijwerking van het slikken van dit antidepressivum.

Dat betoogde getuige-deskundige professor Anton Loonen dinsdag bij de rechtbank in Haarlem. De klinisch farmacoloog werd gehoord in de zaak van de 64-jarige Elzelien K. uit Badhoevedorp.

Zij wordt ervan verdacht dat ze op 5 september vorig jaar haar man en dochter heeft omgebracht door hen meermalen met een bijl op het hoofd te slaan. De officier van justitie komt later op de dag met een strafeis tegen K.

Uiterst zeldzaam

Volgens Loonen zijn agressieve incidenten die optreden als bijwerking van seroxat uiterst zeldzaam. Veel mensen die het middel slikken, krijgen in het begin last van onprettige, angstige gevoelens.

''Het loopt zelden zo uit de hand als hier is gebeurd'', aldus Loonen. De verdachte had na een periode waarin ze het middel niet innam, op de dag van de moord net weer twee dagen seroxat geslikt.

De hoogleraar zegt dat hij aanwijzingen heeft dat het brein van deze verdachte kwetsbaar is. Dat zou haar heftige reactie op het middel kunnen verklaren.