AKEN - De rechtbank in Aken heeft dinsdag het proces tegen oorlogsmisdadiger Heinrich Boere aangehouden tot 17 november, omdat de voormalige Nederlandse SS'er zou kampen met hoorproblemen.

Hij moet eerst een gehoorapparaat krijgen, voordat de rechtszaak tegen hem wordt hervat.

Boere staat in Aken terecht voor de moord op drie Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In 1949 kreeg hij daarvoor in Nederland al de doodstraf, die later werd omgezet in een levenslange straf. Omdat Boere was ontsnapt, heeft hij die straf nooit uitgezeten.

Boere kwam in 1954 in Duitsland terecht en omdat hij het Duitse staatsburgerschap had gekregen mocht Duitsland hem niet uitleveren.

Verzoek

Ook een verzoek om hem in Duitsland zijn straf te laten uitzitten ging de mist in, omdat het Nederlandse vonnis in Duitsland niet rechtsgeldig is. Daarom begon justitie in Duitsland nu een nieuwe strafzaak tegen hem.

De advocaat van nabestaande Teun de Groot, Detlef Hartmann, sprak in een reactie van ''een vertragingstacktiek'' van de raadsman van Boere, Gordon Christiansen.

''Het is al langer bekend dat Boere slecht hoort.'' Volgens Hartmann antwoordde Boere aan het begin van de zitting dinsdag direct op de vragen van de rechter.

Verdaagd

Het proces is verdaagd bij de vraag van de advocaten van Boere om de zaak tegen hun cliënt te stoppen. Zij vinden dat de eerder veroordeelde oorlogsmisdadiger niet twee keer voor dezelfde misdaden mag worden vervolgd.

De aanklagers zouden hier dinsdag een reactie op geven, maar daar is het niet van gekomen.