DEN HAAG - De luchtmachtleiding is bezorgd over de helikoptervloot in Nederland. Teveel toestellen zijn in onderhoud en kunnen niet ingezet worden voor opleiding en trainingen.

Defensie broedt al enige tijd op manieren om de zogeheten gereedstelling te verhogen. De inzetbaarheid in Afghanistan, waar tien Nederlandse helikopters zijn, is wel in orde.

Dat heeft een woordvoerder van de luchtmacht maandag gezegd naar aanleiding van een bericht in de GPD-kranten.

Het gaat om alle types: de transporthelikopters Cougar (zeventien stuks) en Chinook (elf) en de gevechtshelikopter Apache. Nederland heeft 29 Apaches, waarvan er acht in de VS zijn gestationeerd.

Personeelstekort

Er zijn dagelijks minder toestellen beschikbaar dan Defensie nodig acht om haar taken uit te voeren. Het langdurige onderhoud komt onder meer door een tekort aan technisch personeel.

Piloten en de andere leden van de crew moeten voldoende vliegen om kennis op te doen of die op peil te houden. Op termijn kan dat gaan wringen.

Van Uhm

Luchtmachtcommandant Jac Janssen heeft hierover aan de bel getrokken bij de commandant der strijdkrachten Peter van Uhm. Volgens de woordvoerder van de luchtmacht gaat het niet om een brandbrief maar wordt regelmatig over de gereedstelling gerapporteerd.

De Dienst Materiaal en Organisatie van het departement zoekt naar manieren om meer helikopter inzetbaar te houden, zoals andere onderhoudscontracten.

Nieuw contract

Voor de vijf Apaches in Uruzgan is onlangs een nieuw contract voor het onderhoud afgesloten. De Amerikanen gaan dat doen, aldus de woordvoerder. Dat betekent tijd- en geldwinst, omdat de toestellen niet terug naar Nederland hoeven te worden gebracht.

Maandag spreekt de Tweede Kamer over het materieel bij Defensie in het kader van de begroting voor 2010.