HILVERSUM - Oud-NAVO-baas Jaap de Hoop Scheffer zou het niet begrijpen als Nederland al zijn troepen zou terugtrekken uit de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan. Hij ziet dat als een ''desinvestering, die dermate groot is dat ik de ratio daarvan niet zou inzien.''

De Hoop Scheffer zei dat zaterdag op persoonlijke titel in het radioprogramma TROS-Kamerbreed.

De Hoop Scheffer nam deze zomer na zes jaar afscheid als secretaris-generaal van de NAVO. Hij hoopt dat Nederland in ieder geval op enigerlei wijze wijze betrokken blijft bij Afghanistan. Het besluit ligt bij het kabinet en de Tweede Kamer, benadrukte hij.

Gevoelig

De kwestie ligt politiek zeer gevoelig. Eerder was afgesproken dat Nederland zijn leidende rol in Uruzgan na vier jaar zou opgeven in augustus 2010.

Onduidelijk was in politiek Den Haag of dit betekende dat alle troepen er ook echt weg zouden gaan. Een meerderheid van de Kamer, waaronder de coalitiepartijen PvdA en ChristenUnie, heeft onlangs met een motie aangegeven na 2010 geen troepen in Uruzgan te willen achterlaten.

Waarschijnlijk komt het kabinet nog dit jaar met een besluit over de toekomstige rol van Nederland in Afghanistan.

Steentje bijdragen

Volgens De Hoop Scheffer zou het internationaal slecht begrepen worden als Nederland helemaal weggaat. Het argument van politici dat ook andere landen hun steentje moeten bijdragen, gaat volgens hem niet op.

''Al die landen zitten daar ook.'' In Afghanistan doen 43 landen mee aan de ISAF-coalitiemacht die wordt geleid door de NAVO.

Het Oosten

Afghanistan is volgens hem geen makkelijk verhaal. Hij wees erop dat Europa de laatste jaren wel veiliger geworden is, maar de wereld niet. ''Het gevaar komt nu niet meer vanuit het Oosten maar van overal.''

De troepen zitten in Afghanistan om de westerse normen en waarden te verdedigen, zei De Hoop Scheffer. Dat is volgens hem moeilijk om een politiek debat over te voeren, niet alleen in Nederland maar overal in de EU.