DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag bij het gerechtshof in Den Haag gevangenisstraffen van drie tot negen jaar geëist in de zaak van het 'behekste' meisje Mehak. Het kind, nog geen twee jaar oud, kwam in januari 2006 in Den Haag door mishandeling om het leven.

Haar Indiase familie meende dat het kind was behekst. Dat waanidee zou hebben geleid tot gruwelijke mishandeling door haar ouders, een tante en een oom.

Artsen die het kind na haar dood onderzochten, constateerden talloze (oude) botbreuken, bloeduitstortingen en kneuzingen.

Uitbuiting

Het OM vindt dat de tante het zwaarst moet worden gestraft. Zij zou zich behalve aan mishandeling van Mehak ook schuldig hebben gemaakt aan uitbuiting en beïnvloeding van Mehaks ouders.

De rechtbank veroordeelde haar in 2007 tot een gevangenisstraf van drie jaar en negen maanden en haar man tot twee jaar en drie maanden.

Beroep

Het OM, dat tegen het vonnis van de rechtbank beroep aantekende, wil dat het hof hier respectievelijk negen en vier jaar van maakt.

De kans dat het echtpaar in Nederland ooit zijn straf uitzit, is klein. De man (46) en vrouw (45) vluchtten destijds naar India. Ze zouden tot een hogere kaste behoren en daardoor bescherming in het land genieten.

Moeder en vader

Het OM eiste tegen de moeder (25) en vader (27), die in 2004 vanuit India naar Nederland kwamen om voor de tante en oom te werken en al enige tijd hier in de gevangenis zitten, achtereenvolgens acht en zes jaar gevangenisstraf.

Dat is gelijk aan het vonnis van de rechtbank. Aanvankelijk vond het OM ook deze straffen te laag, maar de aanklager is het hoger beroep tot een andere afweging gekomen.

Huishoudster

Een eveneens uit India afkomstige huishoudster hoorde vrijdag een gevangenisstraf tegen zich eisen van drie jaar. Zij wordt behalve van mishandeling ook verdacht van meineed.

Het gerechtshof doet naar verwachting begin volgend jaar uitspraak in het hoger beroep dat zich al maanden voortsleept. De zaak is gecompliceerd doordat het technisch en forensisch bewijs beperkt is en de verdachten tegenstrijdige verklaringen hebben afgelegd.