AMSTERDAM – Ten minste twee van de drie baby’s die in oktober na een vaccinatie zijn overleden kwamen uit Harderwijk. Dat meldt de website GezondNU vrijdag.

In de tweede helft van oktober stierven drie baby's in de leeftijd van drie tot zes maanden nadat ze tegen zes of zeven infectieziekten waren ingeënt. GezondNU heeft inmiddels contact gehad met twee van de drie moeders, die beide afkomstig blijken te zijn uit Harderwijk.

Andrea de Vroom, moeder van een zes maanden oude baby die na de pneumokokkenvaccinatie overleed, vertelt aan de medische website dat ze uit de media heeft moeten vernemen dat er nog twee baby’s na de inenting zijn overleden.

“Ik vind het onbegrijpelijk dat het RIVM ons hier niet over heeft geïnformeerd. Ik krijg de indruk dat men deze zaak liever stil had willen houden.”

Arice Dogan, eveneens uit Harderwijk, moest donderdag eveneens uit de berichtgeving vernemen wat er met haar vier maanden oude dochtertje is gebeurd.

RIVM

Het RIVM stelt in een reactie dat in dit soort situaties contacten met de ouders altijd worden voorbereid via hun behandelend artsen en het consultatiebureau.

"Via die contacten wordt met de ouders een afspraak gemaakt op een voor hen passend moment”, zegt RIVM-arts Marina Conyn. "We willen graag met ze in contact komen, ze bschikken over belangrijke informatie voor het onderzoek."

Niet bevestigen

Conijn laat bovendien aan NU.nl weten de afkomst van de baby's niet te kunnen bevestigen. "Ik beschik niet over die informatie en zou er bovendien geen uitspraken over kunnen doen."

Het onderzoek naar de overlijdens zal volgens Conijn weken in beslag nemen. Op de vraag of het op zijn minst opmerkelijk te noemen is dat twee van de drie baby's uit dezelfde plaats komen, antwoordt ze duidelijk: "We onderzoeken álles. Maar laten we alsjeblieft afwachten en niet nu al gaan speculeren over mogelijke scenario's, het is allemaal al tragisch genoeg.