STEIN - De brand die het winkelcentrum in Stein vorige week volledig in de as legde, is mogelijk aangestoken. Dat liet de politie donderdag weten.

De brand verwoestte veertig winkels, twee bankgebouwen en negen woningen. De schade bedraagt tientallen miljoenen euro's.

Uit een onderzoek naar de oorzaak concluderen de politie en het Openbaar Ministerie dat brandstichting niet kan worden uitgesloten. Het onderzoeksteam wordt daarom uitgebreid van vier naar dertig rechercheurs.

Een woordvoerder van de politie sprak donderdag over een zeer ernstig misdrijf. "Het leven van de ruim honderd bewoners van de naastgelegen seniorenflat was in gevaar", aldus de woordvoerder.

"Het had zomaar heel anders kunnen aflopen." De bewoners zijn tijdens de brand geëvacueerd. De brandweer wist de seniorenflat te redden.

Onderzoek

Vrijdag begint de politie met een groot buurtonderzoek. Ook de eigenaren van de woningen en de winkeliers worden daarbij gehoord.

"Dit gaan we tot achter de komma uitzoeken. De dader moet gepakt worden", aldus de woordvoerder van de politie. In het belang van het onderzoek wilde hij niet zeggen waar en hoe de brand ontstaan was.

Magazijn

Tijdens het blussen vorige week ging de brandweer ervan uit dat de brand waarschijnlijk begonnen was in een magazijn van Blokker. Van daaruit verspreidde het vuur zich razendsnel over het hele winkelcentrum.

Onderzoek door de gemeente Stein bracht donderdag aan het licht dat het winkelcentrum voldeed aan de eisen voor brandveiligheid.