AMSTERDAM – De rijksrecherche heeft de partner van AIVD-medewerkster Heleen S, beiden verdacht van het lekken van staatsgeheimen, gedreigd met martelmethoden.

Dat zegt de advocaat van partner Hans H, Derk van der Elzen, tegenover re.Public.

De twee zouden de gevoelige gegevens hebben doorgespeeld aan journaliste Jolande van der Graaf van De Telegraaf. Donderdag werd hun voorarrest opgeheven, maar de rechtbank in Haarlem gaf hiervoor geen nadere motivering.

Volgens Van der Elzen zou hierbij een rol kunnen spelen dat zijn cliënt ‘vernederd’ en ‘geïntimideerd’ is bij de verhoren.

Waterboarding

De rijksrecherche zou onder meer gedreigd hebben met het beruchte ‘waterboarding’. Deze omstreden vorm van intimidatie werd gebruikt op Guantanamo Bay. Ondervraagden worden overgoten met water, waardoor ze het gevoel krijgen te verdrinken.

Van der Elzen: “Zo spraken de rechercheurs: Drie dagen zonder eten, zonder slapen, totdat je gaat ijlen. Of waterboarding. Ken je dat, Hans?" Volgens de raadsman is ook gedreigd met het slaan met telefoonboeken.

Van der Elzen wil daarom dat het Openbaar Ministerie (OM) niet-ontvankelijk wordt verklaard in deze zaak.

De dreigementen zouden zijn weggelaten uit de schriftelijke verhoren. Het OM erkent dat het woord waterboarding is gevallen, maar ontkent dat er sprake was van bedreiging. Het OM is een onderzoek gestart naar de verhoren.