AMSTERDAM - Restauranthouder Ahmet O., die vorig jaar vijf mensen gijzelde in het gemeentehuis van Almelo, legt zich niet neer bij de negen jaar cel die de rechtbank hem vorige week oplegde.

Hij legt de zaak voor aan het gerechtshof, laat zijn advocaat Mayke Goris woensdag weten.

De man stak op 16 juni 2008 uit woede over een conflict over een vergunning eerst zijn eigen restaurant in Almelo in brand en gijzelde daarna urenlang onder bedreiging van een vuurwapen vijf mensen, onder wie een wethouder. Niemand raakte gewond.

Voorbereiden moord

De rechters veroordeelden O. niet voor gijzeling, maar voor vrijheidsberoving. De straf viel daarnaast lager uit dan de eis, omdat de rechtbank in Almelo hem wel veroordeelde voor het voorbereiden van moord, maar niet voor poging tot moord.

Ook werd de man veroordeeld voor brandstichting en verboden wapenbezit. "Hij is veroordeeld voor voorbereidingshandelingen voor moord, maar hij heeft nooit de intentie gehad de wethouder iets aan te doen", licht Goris toe. "Dat is een belangrijk punt voor het hoger beroep."

Voorgeschiedenis

Ook hield de rechtbank volgens haar weinig rekening met de gesteldheid van haar cliënt en diens voorgeschiedenis.

"De knop ging bij hem die dag om, terwijl de rechtbank stelde dat het ging om een welbewuste handeling en dat O. wist wat hij deed.

Opzijgeschoven

Uit onderzoek van een psychiater bleek eerder dat de Almeloër die dag verminderd toerekeningsvatbaar was, zegt de raadsvrouw, maar dat heeft de rechter volgens haar ten onrechte opzijgeschoven.

Het Openbaar Ministerie had zeventien jaar celstraf geëist. Onbekend is of het OM ook in beroep gaat.