ROERMOND - Een groep van tien jeugdige roofovervallers, onder wie enkele minderjarigen, moet jaren de gevangenis in. Dat heeft de rechtbank in Roermond woensdag bepaald. De hoogste straf kreeg de 28-jarige Christian van Z.

Hij werd veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf. Het Openbaar Ministerie (OM) had drieënhalf jaar geëist.

De hoofdverdachte van de groep, de 18-jarige Ramyar F., werd veroordeeld tot de maximale jeugddetentie van twee jaar, waarvan drie maanden voorwaardelijk.

Hij pleegde eind vorig jaar in korte tijd dertien gewapende overvallen, inbraken en diefstallen in de regio Roermond. Ten tijde van de misdrijven was F. nog minderjarig.

Volwassenenstrafrecht

Het OM had de rechtbank gevraagd om hem volgens het volwassenenstrafrecht te berechten en eiste vijf jaar cel.

De aard van de rooftochten en het feit dat hij ze pleegde vlak voordat hij 18 jaar werd, rechtvaardigden volgens justitie een bestraffing als volwassene.

Hoewel de rechtbank F. typeerde als 'volledig ontspoord', ging zij hierin niet mee.

Inbraken

Justitie ziet F. als de hoofdverdachte van een groep van in totaal zeventien roofovervallers. Alle jongens en mannen zijn afkomstig uit de regio Roermond. Zij pleegden volgens het OM een reeks gewapende overvallen, inbraken en diefstallen.

Daarbij werd in een aantal gevallen grof geweld gebruikt. De groep pleegde de misdaden in wisselende samenstelling.

Tegen de overige daders sprak de rechtbank straffen uit variërend van twee jaar cel en jeugd TBS tot werkstraffen. Zeven verdachten moeten nog worden berecht. Hun zaken zijn aangehouden, omdat nader onderzoek nodig is.