DEN HAAG - De regeringspartijen CDA en PvdA steunen minister Ronald Plasterk (Media) in zijn besluit om de nieuwe omroepen WNL en Powned toe te laten tot het publieke bestel en de idealistische omroep Llink eruit te zetten.

De Tweede Kamerleden Joop Atsma (CDA) en Martijn van Dam (PvdA) stellen dat Llink het door een financiële en organisatorische janboel voor zichzelf heeft verpest.

''Er was ook geen toegevoegde waarde'', aldus Atsma.

Beiden zijn benieuwd hoe het WNL en PowNed zal vergaan als publieke omroep. ''Allebei hebben ze een uitgesproken mening, dus dat wordt spannend'', zei Atsma.

Volgens Van Dam is het nu aan de twee nieuwkomers om te laten zien dat ze een 'rechts' geluid beter kunnen vertolken dan bestaande omroepen als TROS en AVRO die dat al proberen.

GroenLinks

Oppositiepartij GroenLinks is teleurgesteld dat met het intrekken van de zendmachtiging van Llink de aandacht voor klimaat, milieu en duurzaamheid dreigt te verdwijnen. Het Kamerlid Mariko Peters begrijpt Plasterk niet als hij Llink een gebrek aan toegevoegde waarde verwijt.

De VVD verwelkomt de komst van WNL en PowNed, en verwacht dat de verscheidenheid binnen de publieke omroep hierdoor alleen maar toeneemt.

VVD-Kamerlid Johan Remkes vindt dat verantwoordelijke commissies overtuigend duidelijk hebben gemaakt dat Llink haar ambities van jaren geleden niet heeft waargemaakt.

Frisse wind

De nieuwe omroepen kunnen zorgen voor een frisse wind in Hilversum. Dat verwacht regisseur en televisiekenner Bert van der Veer. ''We kunnen ervan uitgaan dat er een paar interessante en misschien wel spraakmakende talkshows bijkomen'', reageerde hij.

''Als ik hoor dat WNL graag Ontbijt TV wil overnemen, denk ik dat dat heel verfrissend kan zijn. En PowNed wil heel graag een praatprogramma laat op de avond gaan maken. Ook daar kan ik mij erg op verheugen'', aldus Van der Veer.

Geen verrassing

Dat Llink van de buis verdwijnt, komt voor Van der Veer niet als een verrassing. ''Los van alle financiële en organisatorische problemen, denk ik dat niet erg veel kijkers een programma van Llink kunnen opnoemen. In dat opzicht hebben zij hun punt niet kunnen maken.''