HILVERSUM - De idealistische omroep Llink verdwijnt uit het publieke omroepbestel. De omroepen PowNed en WNL, voorheen Wakker Nederland, worden tot het omroepbestel toegelaten.

Dat maakte minister Ronald Plasterk (Media) woensdag bekend. De omroepen kunnen vanaf september 2010 gaan uitzenden.

PowNed en WNL krijgen vijf jaar de tijd om te bewijzen dat ze als aspirant-omroepen toegevoegde waarde leveren aan het publieke omroepbestel.

Powned maakt via GeenStijl.nl een lange neus naar de criticasters. ''Het heeft even geduurd, maar we zitten in het bestel. Lange neus naar eenieder die ons geen kans had toegedicht.''

Voor omroep Llink valt het doek. Plasterk is van mening dat de jonge idealistische omroep zijn eigen ambities niet heeft waargemaakt, onder meer op het gebied van internet en interactie met de doelgroep.

Vernieuwing

''Llink heeft niet de vernieuwing gebracht die ze vijf jaar geleden voorspiegelde. Organisatorisch en financieel is het ook niet goed gegaan'', aldus Plasterk in een toelichting. Hij benadrukte dat hij Llink niet het voordeel van de twijfel kon geven, omdat de wet dit niet toelaat. ''Ik betreur het voor de personeelsleden.''

De huidige aspirant-omroep Max wordt in september 2010 wel definitief toegelaten als volwaardige publieke omroep. Max heeft in de ogen van Plasterk zijn toegevoegde waarde aan het bestel bewezen.

Goed nieuws

Voor de grootste omroep van Nederland, de TROS, had Plasterk goed nieuws. Plasterk verwacht dat de TROS zich voortaan beter aan de Mediawet zal houden dan voorheen. De omroep overtrad onder meer sponsorregels.

Plasterk: ''Ik heb een gesprek met de TROS gehad waarin de omroep beterschap heeft beloofd. Bovendien heeft de TROS een functionaris aangesteld die er extra op zal letten dat de TROS-producties binnen de Mediawet vallen."

"Op basis daarvan heb ik besloten dat de omroep opnieuw een erkenning krijgt.'' Plasterk tekende daar wel bij aan dat het Commissariaat de omroep voortaan extra kritisch in de gaten houdt.

Goede trouw

Peter Kuipers, directeur TROS: ''Dit is goed nieuws op de dag dat wij 45 jaar bestaan. Wij zijn na al die jaren uitgegroeid tot de omroepvereniging met de meeste leden en hebben sinds jaar en dag de hoogste kijkcijfers.

Wij betreuren het dat de afgelopen maanden twijfel is ontstaan over onze goede trouw.''

Onafhankelijk onderzoek

Llink weigert zich overigens neer te leggen bij het voorgenomen besluit van Plasterk om de omroep geen definitieve erkenning te verlenen.

De aspirant-omroep is van mening dat het besluit op onzorgvuldige wijze tot stand is gekomen en verlangt een onafhankelijk onderzoek, liet omroepdirecteur Karlien de Ruijter woensdag weten.

''Llink heeft 153.000 leden. Zij hebben bij een afwijzing recht op een grondige en degelijke analyse van onze volledige programmering. Die heeft echter nooit plaatsgevonden'', zegt De Ruijter. Plasterk rept volgens De Ruijter met geen woord over Llinks belangrijkste doelstelling: aandacht vragen voor duurzaamheid.

Binnen begroting

Tevens heeft de minister twijfels bij de stabiliteit van de omroeporganisatie op basis van financiële en managementproblemen uit het verleden.

Dit maakt echter wettelijk gezien geen deel uit van de beoordeling van een aspirant-omroep, stelt De Ruijter. Ze benadrukt dat Llink de afgelopen drie kwartalen binnen de begroting is gebleven.