AMSTERDAM – Koningin Beatrix is vanaf het begin al niet te spreken over het huis van Willem-Alexander en Máxima in Mozambique. Vanaf het moment dat de kroonprins begon met het project heeft de koningin al haar bedenkingen.

Dat meldt RTL Nieuws dinsdagavond op de website aan de hand van een bron dicht bij de koninklijke familie.

Beatrix vermoedde volgens RTL al dat een huis in een arm Afrikaans land voor grote problemen zou kunnen zorgen. Willem-Alexander zou laconiek gereageerd hebben.

“Ik mag al niets en dit ga ik gewoon doen”, was zijn reactie volgens de bron. Het kabinet heeft in september besloten dat de prins ondanks alle kritiek zijn zin krijgt en gewoon door mag gaan met de bouw van het huis.

Kritiek

Het project, waar ook vrienden van het prinselijk paar uit andere Europese landen bij betrokken zijn, moet meer welvaart opleveren. Zo komt er meer werk door de oplevering van een vijfsterrenresort. De prins en prinses willen iets gaan betekenen voor de ontwikkeling van de samenleving, bijvoorbeeld op het gebied van onderwijs en voor de technische ontwikkeling.

Ondanks de goede bedoelingen van het paar kreeg het project op het eiland Machangulu veel kritiek. Onder andere omdat de beveiliging erg duur zou zijn en de leefomstandigheden van de plaatselijke bevolking erg slecht zouden zijn.