AMSTERDAM - Het bekende sekstheater Casa Rosso op de Amsterdamse Wallen mag voorlopig gewoon openblijven. Dat geldt ook voor de Bananenbar en drie andere bedrijven van dezelfde eigenaar: Jan Otten.

De gemeente verleent hem alsnog de benodigde vergunningen, maar wel onder strenge voorwaarden.

Begin vorig jaar bleek dat Amsterdam het voornemen had de exploitatievergunningen van Otten in te trekken.

Bibob

Dat gebeurde op basis van de Wet bevordering integriteit beoordelingen door het openbaar bestuur (Bibob). Die geeft gemeenten het recht een licentie te weigeren als zij vermoeden dat de aanvrager die misbruikt voor criminele activiteiten.

De gemeente zag onder meer een verband tussen de bedrijven van Otten en de volgens haar malafide ondernemer Charles Geerts. Deze 'koning van de Wallen' was een van de vorige eigenaren van Casa Rosso.

Sinds begin vorig jaar heeft Otten volgens de hoofdstad echter ''op meerdere momenten zijn financiering toegelicht en inzichtelijk gemaakt''. Op basis van deze nieuwe informatie oordeelt zij dat er ''een mindere mate van gevaar'' is dat hij zich schuldig maakt aan criminele praktijken.

Strenge voorwaarden

Amsterdam stelt wel een aantal strenge voorwaarden. Zo is Otten verplicht voortaan alle relevante wijzigingen op het gebied van financiering en bedrijfsvoering aan de gemeente te melden.

De ondernemer reageerde dinsdagmiddag verheugd op het nieuws. ''Ik ben hartstikke blij, ook voor mijn medewerkers. Ik heb niet voor niks gestreden. Ik wist het, want ik heb niks verkeerd gedaan. Anders was ik doorgegaan tot aan de Hoge Raad.''

Casa Rosso is een van de bekendste zaken op de Wallen. Het theater aan de Oudezijds Achterburgwal is een trekpleister voor buitenlandse toeristen en groepen die een vrijgezellenfeestje vieren. Zij kunnen genieten van onder meer parenshows, een striptease en een soft-SM show.

Uitbater Maurits de Vries, beter bekend als 'Zwarte Joop', zette Casa Rosso begin jaren zeventig op. Hij verkocht zijn nering begin jaren negentig aan Heineken-ontvoerders Cor van Hout en Willem Holleeder. Later was de zaak weer een tijdje in bezit van Charles Geerts. Tegenwoordig is Otten dus de eigenaar. In 1983 brandde het theater overigens af, met dertien doden tot gevolg.

Malafide seksondernemers

Amsterdam is al geruime tijd bezig om vermeend malafide seksondernemers, coffeeshophouders en vastgoedeigenaren in de oude binnenstad aan te pakken. Zo wil zij zaken als vrouwenhandel en witwassen tegengaan. Deze zogeheten operatie 1012 is vernoemd naar het gelijknamige postcodegebied, waar naast de Wallen ook bijvoorbeeld het Damrak ligt.

De gemeente doet dit door vergunningen in te trekken en door woningcorporaties panden op te laten kopen. Zo moest begin vorig jaar het bekende luxebordeel Yab Yum de deuren sluiten. Charles Geerts verkocht in 2007 achttien van zijn panden met in totaal 51 prostitutieramen. Ook die zijn nu dicht.