HAARLEM - De 64-jarige verdachte van de dubbele bijlmoord in Badhoevedorp heeft voorafgaand aan haar daad geen vijf pillen van het antidepressivum Seroxat geslikt, maar slechts twee. 

Officier van justitie Marry Oudendijk zei dinsdag voor de rechtbank in Haarlem dat hiervoor ''sterke aanwijzingen'' zijn.

De verdachte, Elzelien K., vertelde dinsdag aan de rechtbank dat ze twee dagen voor haar daad op eigen houtje drie pillen Seroxat nam en een dag later nog eens twee. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) klopt dat dus niet.

De Badhoevedorpse oud-stewardess bracht op 5 september 2008 in hun villa haar 61-jarige man en 22-jarige dochter in hun slaap met een bijl om het leven, waarna zij zichzelf probeerde om te brengen door tegen een boom te rijden.

Ontoerekeningsvatbaar

 

De rechtbank hoorde dinsdagmiddag vier gedragsdeskundigen over de invloed die de antidepressiva kunnen hebben gehad op het gedrag van K. Volgens een psychiater en psycholoog van het Pieter Baan Centrum kan niet worden vastgesteld of de vrouw agressief is geworden doordat haar pillengebruik niet zorgvuldig is opgebouwd. Zij beschouwen de verdachte wel verminderd toerekeningsvatbaar door haar zware depressie.

Twee andere deskundigen, die op verzoek van de verdediging zijn ingeschakeld, hebben de vrouw daarentegen volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard. Volgens hen is er een direct verband tussen de dosis antidepressiva en de gruwelijke moorden.

De rechtbank hoort donderdag en volgende week dinsdag nog andere experts op het gebied van antidepressiva. De officier van justitie komt ook volgende week met een strafeis.