DEN HAAG - Het Joegoslavië-Tribunaal is dinsdag begonnen aan de procedurele zitting in de zaak tegen de voormalige Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic. Het Joegoslavië-Tribunaal maakt later deze week schriftelijk bekend hoe het verder gaat met de zaak.

De verdachte was voor het eerst aanwezig in de rechtszaal, sinds de zaak tegen hem vorige week begon. De 64-jarige Karadzic verdedigt zichzelf en wordt bijgestaan door een team juridisch adviseurs.

De verdachte van oorlogsmisdaden en genocide pleitte tijdens de zitting in Den Haag opnieuw voor uitstel.

Hij wil meer tijd om zich te kunnen voorbereiden op zijn proces.Karadzic stelt dat andere onschuldigen veroordeeld zijn door het tribunaal, mede door een slechte voorbereiding.

Overzien

Karadzic zei niet te kunnen beginnen als hij niet de hele zaak kan overzien en volgens de statuten van het tribunaal heeft hij het recht om zich voor te bereiden voor aanvang van het proces.

Hij zou pas vanaf 18 mei dit jaar relevante documenten ontvangen hebben en zijn ''ondergesneeuwd'' door ongeveer 1,3 miljoen pagina's.

De aanklagers vinden dat het proces moet worden voortgezet en achtten het onacceptabel als er maandenlange vertraging zou optreden.

Zij wezen er tijdens de zitting op dat het tribunaal kan besluiten een advocaat toe te wijzen aan Karadzic, die tot nu toe zichzelf heeft verdedigd. En als hij de voortgang van het proces blijft ophouden, kan hij ook onder dwang naar de rechtszaal gebracht worden.

Doorgaan

Maar de zaak moet volgens de aanklagers desnoods doorgaan zonder aanwezigheid van Karadzic of een advocaat die hem vertegenwoordigt.

En als hij eenmaal zijn recht om erbij te zijn heeft verspeeld, zou hij niet zómaar op ieder moment alsnog aanwezig mogen zijn, aldus aanklaagster Hildegard Uertz-Retzlaff.

De aanklagers vinden het aanstellen van een amicus curiae (vriend van het hof) geen goed idee, omdat die wel Karadzic belangen kan behartigen, maar hem niet kan vervangen in de rechtszaal.

Trucje

De 64-jarige verdachte was dinsdag voor het eerst aanwezig in de rechtszaal, sinds de zaak tegen hem vorige week maandag begon. ''Ik hoop dat dit geen truc is'', zei Karadzic. ''Ik ben bij een procedurele zitting aanwezig, niet op de vierde dag van het proces.''

De Zuid-Koreaanse rechter Kwon O-gon antwoordde dat het tribunaal zich niet met trucs bezighoudt. Ook wees hij de verdachte erop, zich op zijn eigen proces te concentreren en niet op eerdere zaken van het Joegoslavië-Tribunaal.

Kwon moet nu een besluit nemen over het vervolg van de zaak.

Karadzic bij tribunaal