AMSTERDAM - Emile Ratelband gaat dinsdag in gesprek met het COC over zijn recente homofobe uitspraken. Dat heeft de homobelangenorganisatie maandag bekendgemaakt.

Het gesprek wordt gevoerd door de voorzitters van COC Nederland en de Amsterdamse en Groningse afdelingen van de belangenclub.

De positiviteitsgoeroe stelde de afgelopen weken in een aantal interviews dat homofilie een ziekte is en dat hij homo's abnormaal vindt omdat ze zich niet kunnen voortplanten en ''omdat ze niet integreren''.

De uitspraken veroorzaakten landelijk opschudding. Het Amsterdamse gemeenteraadslid Michiel Mulder (PvdA) heeft aangifte gedaan wegens discriminatie en belediging en het COC Amsterdam riep het bedrijfsleven op de peptalks en seminars van Ratelband te boycotten.

Boycot

Het COC had Ratelband eerder al uitgenodigd voor een gesprek, maar toen wilde de positiviteitsgoeroe hier niet op ingaan. Na de oproep tot de boycot zocht Ratelband echter zelf contact met de homo-organisatie.

De belangenvereniging hoopt na het gesprek tijdens een persmoment een gezamenlijke verklaring te kunnen presenteren waarin Ratelband zijn uitspraken terugneemt.