AMSTERDAM - Advocaat-generaal Cynthia de Jong heeft maandag voor het gerechtshof in Amsterdam zestien jaar cel geëist tegen de 28-jarige Dwight S. en de 23-jarige Remy H., wegens de liquidatie van de Amsterdamse kroegbaas Thomas van der Bijl.

Deze werd op 20 april 2006 in zijn café in Amsterdam-West doodgeschoten.

De rechtbank veroordeelde het tweetal vorig jaar tot 14,5 jaar cel. Dwight S. heeft een volledige bekentenis afgelegd.

Remy H. herhaalde ook maandag weer dat hij nooit heeft geweten dat Thomas van der Bijl moest worden doodgeschoten. Aanklaagster De Jong kwalificeerde deze verklaring als ''volstrekt ongeloofwaardig''.

H. is zich volgens haar vanaf de eerste ontmoeting met de opdrachtgever bewust geweest van de aard van de aangenomen klus.

Moordwapen

Het was zelfs de bedoeling dat Remy H. het moordwapen zou hanteren, aldus de verklaring van Dwight S. H. durfde op het allerlaatste moment niet meer, waarop S. het wapen van hem overnam en Thomas van der Bijl met zeven kogels van het leven beroofde.

Dwight S. heeft niet alleen over zijn eigen rol en die van zijn handlanger H. verklaard. Hij heeft de politie ook volledig ingelicht over de identiteit van hun opdrachtgevers. Dat was in de eerste plaats Fred R.

Passage

Ook Jesse R. (geen familie) heeft zich met de organisatie van de moord beziggehouden, aldus S. Beide mannen staan momenteel terecht in het grote liquidatieproces (Passage), waarin zij zich voor de moord op Van der Bijl en een reeks vergelijkbare misdrijven moeten verantwoorden.

Fred R. en Jesse R. hebben volgens justitie op hun beurt gehandeld in opdracht van Dino S. Deze veronderstelde topcrimineel is al geruime tijd voortvluchtig.

Holleeder

Thomas van der Bijl was destijds een van de anonieme getuigen in de strafzaak tegen Willem Holleeder.

Nadat zijn criminele vrienden Cor van Hout en Kees Houtman in respectievelijk 2003 en 2005 waren geliquideerd, had Van der Bijl besloten in het geheim met politie en justitie te gaan praten. Kort voor een verhoor bij de rechter-commissaris werd hij doodgeschoten.

Het gerechtshof doet in de zaken tegen Dwight S. en Remy H. uitspraak op 14 november.