AKEN - De advocaten van de voormalige Nederlandse SS'er Heinrich Boere hebben de rechtbank in Aken maandag gevraagd het proces tegen hun cliënt stop te zetten.

Volgens hen mag hun cliënt niet twee keer voor dezelfde misdaden worden vervolgd.

Boere staat sinds woensdag in Aken terecht voor de moord op drie Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In 1949 kreeg hij daarvoor in Nederland al de doodstraf, die later werd omgezet in een levenslange straf. Omdat Boere was ontsnapt, heeft hij die straf nooit uitgezeten.

Uitleveren

Uiteindelijk kwam hij in 1954 in Duitsland terecht, maar omdat hij het Duitse staatsburgerschap had gekregen mocht Duitsland hem niet uitleveren.

Ook een verzoek om hem in Duitsland zijn straf te laten uitzitten ging de mist in, omdat het Nederlandse vonnis in Duitsland niet rechtsgeldig is. Daarom begon justitie in Duitsland nu een nieuwe strafzaak tegen hem.

Spijt

De advocaat van nabestaande Teun de Groot las maandag voor dit verzoek namens zijn cliënt nog een verklaring voor. ''Boere, als je werkelijk spijt hebt, dan accepteer je het vonnis van de rechtbank.''

Die suggestie veegde de voormalige Nederlandse SS'er met zijn verzoek om de strafzaak tegen hem te stoppen, dus direct van tafel.

Op de zitting is ook een klein aantal neonazi's aanwezig. Zij applaudisseerden na het verzoek om het proces te stoppen.