Goes kiest voor softe invoering nieuw afvalsysteem

Inwoners van de gemeente Goes gaan pas vanaf 1 januari 2019 daadwerkelijk betalen per grijze container. 

Vanaf 1 juli volgend jaar wil de gemeente proefdraaien met het nieuwe systeem.

Aanvankelijk was het plan om het zogenaamde diftar-systeem volgend jaar juli in te voeren, maar belastingorganisatie Sabewa Zeeland kan niet halverwege een belastingjaar het vaste tarief, het bedrag dat iedereen standaard moet betalen, veranderen. "We kiezen daarom voor de softe invoering", zegt wethouder Loes Meeuwisse van de gemeente Goes.

Stimuleren

Vanaf juli worden Goesenaren al wel gestimuleerd om hun afval (beter) te scheiden. De gemeente geeft volgend jaar elk huishouden eenmalig gemiddeld vijf euro korting op de totale woonlasten als beloning. 

Op 1 januari 2019 wordt het nieuwe inzamelsysteem voor afval daadwerkelijk ingevoerd. Vanaf dat moment gaan de Goesenaren vier euro betalen per keer dat ze hun grijze bak op de stoep zetten. Met een chip in de containers wordt geteld hoe vaak iemand dat doet.

Basistarief

Daarnaast betalen de inwoners een basistarief. Dat bedrag is circa 190 euro voor een meerpersoonshuishouden en circa 145 euro voor mensen die alleen wonen. De gemeenteraad neemt in december 2018 een definitief besluit over de tarieven voor 2019. "Als je één keer per maand de bak buiten zet, dan ben je naar verwachting een tientje goedkoper uit ten opzichte van nu", zegt Meeuwisse.

Lees meer over:
Tip de redactie