De gemeenteraad van Borsele neemt donderdagavond als eerste van de aandeelhouders van Zeeland Seaports een besluit over de fusie tussen het Zeeuwse havenbedrijf en de haven van Gent. 

Het college van burgemeester en wethouders adviseert om in te stemmen met de fusie. Ze vindt dat er sprake is van een samengaan van 'min of meer gelijken'.

"Gebleken is dat met een fusie meer voordelen zijn te behalen dan met een minder vergaande vorm van samenwerking", schrijven ze in het voorstel. "Het biedt kansen op een duurzame toekomst voor het nieuwe internationale havenbedrijf."

Formeel

Beide partijen willen zekerheid over de fusie voor 1 januari. Formeel is de fusie naar verwachting pas afgerond in mei 2018, omdat er nog zaken moeten worden afgehandeld zoals de financiering van de schoonmaak van het Thermphos-terrein en het zogenoemde havendecreet in België moet worden aangepast

De algemene aandeelhoudersvergadering van ZSP waarin het definitieve besluit valt, is op woensdag 6 december. De andere aandeelhouders zijn Vlissingen, Terneuzen en de provincie Zeeland. 

De vergadering in raadsboerderij Stenevate in Heinkenszand begint om 20.00 uur.