Omdat de bewoners van het Kerseplein in Krabbendijke overlast ervaren, wil het Reimerswaalse college van burgemeester en wethouders de herinrichting van het plein eerder uitvoeren. Als de gemeenteraad hiermee instemt, gebeurt het werk niet in 2021, maar al dit voorjaar.

Een ontwerp voor het vernieuwde plein is er al. Na de herinrichting moet de overlast van bomen tot het verleden behoren. Nieuwe bestrating geeft het Kerseplein een groenere uitstraling.

Het gaat om stenen waar gras doorheen groeit. De ribbels in de bestrating moeten hardrijden tegengaan en ervoor zorgen dat er niet meer gevoetbald wordt waar dat voor overlast zorgt.

Het ontwerp voor de herinrichting is volgens de gemeente in samenspraak met de bewoners tot stand gekomen. Eerder dit jaar konden bewoners hun wensen voor de herinrichting kenbaar maken.

‘Deze opmerkingen zijn verwerkt in twee varianten voor de herinrichting, een groen plein en een verhard plein’, lichtte een woordvoerder van de gemeente Reimerswaal eerder al toe. ‘De meerderheid koos voor het groene plein.’

Bomen

Vanwege de overlast door de worteldruk heeft de gemeente de elzen op het Kerseplein vorig najaar al gerooid. ‘We planten er kersenbomen en amberbomen voor terug. Die geven minder wortelopdruk en minder schaduw, omdat ze een luchtigere kroon hebben.’

Er komen iets minder bomen terug dan er waren. ‘De elzen stonden erg dicht op elkaar.’

De boomsoort kiezen, was niet eenvoudig. ‘Niet iedere soort past in de openbare ruimte, maar je wilt niet overal dezelfde bomen.’ Dat is niet goed voor de biodiversiteit en maakt het bomenbestand van een gemeente kwetsbaar als er een ziekte uitbreekt. Dat kan dan in een keer veel bomen kosten, legde de woordvoerder uit.

Haagjes

Voor de groene uitstraling krijgt het Kerseplein een stuk gazon en komen er rondom haagjes. ‘De haagjes sluiten aan de achterkant aan op particuliere tuinen. We hebben afgesproken met de bewoners dat wij de voorkanten snoeien en zij in het kader van de burgerparticipatie de achterkant onderhouden.’

De gemeenteraad moet nog toestemming geven om het werk en de bijbehorende investering te vervroegen.