Nieuwe cliënten voor hulp bij het huishouden krijgen vanaf volgend jaar in de Oosterschelderegio geen alfahulp meer over de vloer, maar een medewerker van een zorgaanbieder. Deze verandering moet ongelijke behandeling van hulpen tegengaan.

De zeven gemeenten in de Oosterschelderegio  – Borsele, Goes, Kapelle, Noord-Beveland, Reimerswaal, Schouwen-Duiveland en Tholen – moeten de hulp bij het huishouden anders invullen, omdat de rijksoverheid de alfahulpconstructie niet langer toestaat in Nederland.

"Ongeveer tweederde van alle cliënten heeft nu een hulp die in opdracht werkt van de cliënt", vertelt voorzitter Hans de Kunder van Samenwerkingsverband Welzijnszorg Oosterschelderegio (SWVO).

Regeling

De nieuwe regeling geldt vanaf 2018 voor nieuwe cliënten en vanaf 2020 voor alle cliënten van hulp bij het huishouden. "De Oosterschelderegio telt zo’n achthonderd zelfstandige hulpen en ongeveer tweeduizend cliënten voor hulp bij het huishouden."

Volgens De Kunder kunnen cliënten zoveel mogelijk hun vertrouwde hulp houden. "Maar dat ligt wel aan hoeveel uur iemand werkt."

Tarieven

Voor de nieuwe werkwijze hanteren de gemeenten voor de zorgaanbieders een tarief waarmee zij hulpen een dienstverband kunnen bieden. Hierdoor nemen de kosten voor hulp bij het huishouden toe voor de zeven gemeenten.

Om hoeveel geld het gaat, is voorlopig nog niet duidelijk. "Landelijk gaat het om ongeveer honderdtwintig miljoen euro extra, dus dat is een aanzienlijk bedrag."