Er is geen meerderheid in de gemeenteraad van Noord-Beveland voor de Zeeuwse Lagune. De uitslag betekent dat er definitief geen eilandjes komen in het water bij de Veerse Dam.

Woensdagavond werd het plan van ondernemer Marco Doeleman met acht stemmen tegen en vijf voor naar de prullenbak verwezen. 

Doeleman had na een aantal eerdere afgewezen plannen een idee ingediend om vier eilandjes met hotel- en recreatie-appartementen en een restaurant aan te leggen.

Daarvoor was het woensdagavond erop of eronder, omdat vanaf 1 januari de Zeeuwse Kustvisie geldt, een document waarmee de raad van Noord-Beveland woensdag instemde. Die staat geen bebouwing in het Veerse Meer toe.

Natuur

Doeleman dacht echter nog een goede kans te maken, omdat hij al vijftien jaar in gesprek is met de gemeente Noord-Beveland. Hij runde restaurant Vrouwe in den Polder aan de andere kant van de Veerse Dam, maar moest daar weg, omdat dat deel terug moet worden gegeven aan de natuur.

Hij kwam toen al met een plan voor eilandjes in het Veerse Meer. Aanvankelijk kreeg hij daarvoor vele partijen mee, maar in aanloop naar een definitief besluit nam de weerstand dit en vorig jaar toe.

Lint

Woensdag vormden zo’n driehonderd mensen een lint rondom het gemeentehuis in Wissenkerke. Daarmee protesteerden ze tegen het plan. De tegenstanders reageerden verheugd op het besluit van de Noord-Bevelandse raad.

Jan Kollaart, die vorig jaar het initiatief nam voor een petitie tegen de Zeeuwse Lagune, die door de duizenden mensen is ondertekend, noemde het op Twitter een 'overwinning voor alle actievoerders, twitteraars, ondertekenaars petitie en maatschappelijke organisaties' was.

Teleurgesteld

In de gemeenteraad stemden alleen de VVD en Betrokken Noord-Beveland (BEN) voor de ontwikkelingen. Het CDA, de SGP, Noord-Bevelands Belang (NBB) en NB7 stemden tegen. "Na vijftien jaar plannen ontwikkelen met andere Zeeuwse partijen, waaronder de gemeente Noord-Beveland, begrijpt iedereen dat wij zwaar, heel zwaar teleurgesteld zijn", reageerde Doeleman na afloop. "Een gemeente die zich niet houdt aan in overeenkomsten vastgelegde afspraken en een college dat verzuimt de gemeenteraad juist en volledig te informeren is geen betrouwbare overheid. Dat steekt."

Schadeclaim

De Zeeuwse Lagune komt binnen afzienbare tijd met een schadeclaim. "Wij hebben de afgelopen jaren veel geïnvesteerd, in goede relaties met voor- en tegenstanders, maar ook financieel."