Bij integrale controles op huisvesting van arbeidsmigranten in de gemeente Reimerswaal zijn verschillende misstanden aan het licht gekomen. 

"Dat is schrikken en betekent dat er werk aan de winkel is", reageert burgemeester José van Egmond van Reimerswaal dinsdag. "De situatie verbetert, maar het blijft aandacht vragen."

De gemeente Reimerswaal heeft op 7 en 20 september onaangekondigd twaalf locaties gecontroleerd samen met de Sociale Recherche, Vreemdelingenpolitie, Inspectie SZW (Arbeidsinspectie) en de Belastingdienst.

Op vijf adressen was de brandveiligheid niet in orde en/of wonen er meer arbeidsmigranten dan toegestaan. Op één adres ontbrak een vergunning voor het huisvesten van arbeidsmigranten, waren er overtredingen op het gebied van brandveiligheid en was de huisvesting niet menswaardig.

Arbeidsmigranten

Voor twee panden was er geen vergunning voor het huisvesten van arbeidsmigranten. Bij één adres ontbrak een actueel nachtregister en was onduidelijk hoeveel mensen in het pand verbleven. Op twee adressen wordt de vergunning niet gebruikt, omdat de panden niet verhuurd worden aan arbeidsmigranten. Op één adres was alles in orde.

Er zijn geen boetes uitgedeeld voor de overtredingen, laat Reimerswaal weten. De eigenaren van de verschillende adressen krijgen de tijd om hun zaken op orde te brengen. "Je kunt de mensen in huizen zonder vergunning niet op straat zetten", illustreert wethouder Izak Vogelaar, die arbeidsmigratie in zijn portefeuille heeft.

Binnenkort worden de panden weer onaangekondigd gecontroleerd. Zijn de eigenaren dan nog in overtreding, dan legt de gemeente een dwangsom op.