Wat de aandeelhouders betreft mogen de commerciële energie-activiteiten van PZEM (voorheen Delta) worden verkocht. 

Dat zeggen de provincie en gemeenten in het voorstel voor de nieuwe aandeelhoudersstrategie. "Er is geen direct publiek belang meer aanwezig dat aandeelhouderschap rechtvaardigt", schrijft de provincie over de nieuwe strategie. 

Bovendien vindt ze het risico van de activiteiten te groot.

Structuur

Om de energietak af te stoten moet de structuur van PZEM worden veranderd. Als alle aandeelhouders akkoord gaan vragen zij aan de directie van PZEM of deze kan worden aangepast, zodat ze op termijn afscheid kunnen nemen van de commerciële activiteiten.

Tot het zover is blijven de provincie en gemeenten actieve aandeelhouders en letten op de belangen van de werknemers.

Water

Naast het energiebedrijf is PZEM voor 70 procent eigenaar van de kerncentrale in Borssele en voor helft van waterbedrijf Evides. Dit laatste willen de aandeelhouders direct in handen brengen van de overheid, omdat het publiek belang van een goede drinkwatervoorziening duidelijk is. De directie van PZEM moet uitzoeken hoe deze stap het beste kan worden gezet.

Hogerhand

Voor de kerncentrale blijven de aandeelhouders hopen op inmenging van hogerhand. "Het belang is van grote importantie en overstijgt de regio." Het borgen van dit belang is een verantwoordelijkheid van het Rijk, vinden ze.

De aandeelhouders verwachten een grotere rol van de landelijke overheid. Ze hebben de nieuwe strategie op verzoek van Provinciale Staten gemaakt. De oude stamde uit 2013. Sindsdien zijn onder meer de netwerkgroep en Delta Retail verkocht en de statuten van PZEM veranderd.