De YE7 sleepte donderdag op de Oosterschelde de eerste oesters van het nieuwe seizoen binnen. 

Schipper Danny Nelis overhandigde de oesters aan de Nederlandse Oestervereniging en de gemeentebesturen van Reimerswaal en Schouwen-Duiveland. Daarmee is het oesterseizoen voor Nederland en België officieel geopend.

De Zeeuwse creuses en Zeeuwse platte oesters worden weer gevist.

Voorzitter Kees van Beveren (foto, links) van de Nederlandse Oestervereniging vertelde bij de opening dat de oestersector voor grote veranderingen staat. De hoeveelheid oesters staat onder druk door minder oesterbroed en natuurlijke tegenslagen, zoals de oesterboorder (een slak die oesters opeet) en het herpesvirus.

Locatie

"Met het Rijk en de provincie Zeeland zijn we druk op zoek naar nieuwe locaties voor nieuwe methoden, zoals kweek in mandjes, op rekken en tafels en in staande en hangende kweekkooien”, liet Van Beveren weten.

De oestervisserij vindt plaats in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer. De leden van de Nederlandse Oestervereniging kweken jaarlijks ongeveer 700.000 stuks platte oesters en 35 miljoen Zeeuwse oesters.

Keurmerk

De oesters worden voornamelijk verkocht op de Belgische, Duitse, Franse, Italiaanse en Nederlandse markt. De oestervisserij heeft al enige jaren het MSC-keurmerk (Marine Stewardship Council) voor duurzame visserij.

Het eerste vaatje oesters is traditiegetrouw geveild voor het goede doel. De opbrengst gaat dit jaar via de Stichting Vrienden van Siem naar het project ‘Vrouw in beeld’ van het Radboud MC in Nijmegen.

Het opgehaalde bedrag van 10.700 euro, door Auto Poppe, is een record. Vorig jaar bracht het eerste vaatje 6.850 euro op.