De politie onderzoekt of er een strafbaar feit is gepleegd in het conflict bij de Gereformeerde Gemeente in Kruiningen. Er is in deze zaak, een ruzie tussen dominee Gerrit Bredeweg en oud-diaken Henk Jansen, aangifte gedaan door de dominee.

De politie heeft begin deze week in Kruiningen een voorwerp onder de auto van Bredeweg in beslag genomen.

Volgens de advocaat van de dominee ging het om volg-of afluisterapparatuur. Dit kon de politie nog niet bevestigen aan NU.nl. De dominee heeft een paar dagen na de vondst aangifte gedaan.

De politie verwacht volgende week meer te kunnen zeggen over de vondst. "Nu er aangifte is gedaan bekijken we samen met het Openbaar Ministerie of er sprake is van een strafbaar feit", licht een woordvoerder van de politie vrijdag toe.

De politie heeft inmiddels met zowel de dominee als de oud-diaken gesproken.

Conflict

In de Gereformeerde Gemeente in Kruiningen speelt er al enige tijd een conflict tussen de dominee en zijn oud-diaken, wat erin resulteerde dat laatstgenoemde zijn functie als diaken neerlegde en na 24 jaar uit de kerkenraad stapte.

Kort daarop beschuldigde Bredeweg de oud-diaken van overspel met zijn eigen nichtje. Dat wordt door zowel Jansen als zijn nichtje ontkend. Desondanks werd de oud-diaken onder censuur geplaatst, wat inhield dat hij niet meer mocht deelnemen aan het avondmaal.

Jansen stapte naar de rechter om dat besluit aan te vechten, van wie hij gelijk kreeg. De kerkenraad had volgens de rechtbank niet zulke zware maatregelen mogen treffen.

Toezicht

Door de hoog oplopende ruzie in de kerkelijke gemeenschap, heeft de politie ook enige tijd gesurveilleerd bij de kerk. Dat bevestigt een politiewoordvoerder aan NU.nl. "Wij hebben enige tijd extra toezicht gehouden bij de kerk, omdat het onrustig was binnen de gemeenschap."