Oud-diaken Henk Jansen van de Gereformeerde Gemeente in Kruiningen heeft opnieuw een kort geding aangespannen naar aanleiding van een ruzie binnen de kerk.

Dat meldt Omroep Zeeland.

Volgens de regionale omroep zou de oud-diaken naar de rechter stappen omdat de kerkenraad zich niet aan een eerder vonnis zou houden. Eerder dit jaar werd hij onder censuur geplaatst binnen de kerk, omdat hij door de dominee van de Gereformeerde Gemeente was beschuldigd van overspel met zijn eigen nichtje.

Jansen stapte naar de rechter om dat besluit aan te vechten, van wie hij gelijk kreeg. De kerkenraad had volgens de rechtbank niet zulke zware maatregelen mogen treffen. Zowel het nichtje als Jansen ontkennen het overspel.

Volgens Omroep Zeeland zou het kort geding op 28 augustus dienen. Mocht de kerkenraad besluiten zich alsnog aan het vonnis te houden, wordt het kort geding ingetrokken.

Conflict

In de Gereformeerde Gemeente in Kruiningen speelt er al enige tijd een conflict tussen dominee Gerrit Bredeweg en Jansen, wat erin resulteerde dat laatstgenoemde zijn functie als diaken neerlegde en na 24 jaar uit de kerkenraad stapte. Maandag heeft de dominee afluister- of volgapparatuur onder zijn auto gevonden.

Door de hoog oplopende ruzie, heeft de politie ook enige tijd extra toezicht gehouden bij de kerk. Kerkleden dreigden met elkaar op de vuist te gaan tijdens een kerkdienst.