Dominee Gerrit Bredeweg van de Gereformeerde Gemeente in Kruiningen heeft maandag afluister- of volgapparatuur onder zijn auto gevonden.

Dat meldt het PZC

Een politiewoordvoerder bevestigt aan NU.nl dat zij met de dominee hebben gesproken nadat hij een melding heeft gemaakt van de vondst van de apparatuur. Momenteel heeft de politie een voorwerp onder de auto in beslag genomen, meer kunnen ze niet zeggen over de vondst.

De advocaat van de dominee zegt tegen de regionale krant dat zijn cliënt een idee heeft van wie de apparatuur geplaatst kan hebben, maar wil hier verder niets over melden. 

Conflict

In de Gereformeerde Gemeente in Kruiningen speelt er al enige tijd een conflict tussen de dominee en zijn oud-diaken Henk Jansen, wat erin resulteerde dat laatstgenoemde zijn functie als diaken neerlegde en na 24 jaar uit de kerkenraad stapte.

Kort daarop beschuldigde Bredeweg de oud-diaken van overspel met zijn eigen nichtje. Dat wordt door zowel Jansen als zijn nichtje ontkent. Desondanks werd de oud-diaken onder censuur geplaatst, wat inhield dat hij niet meer mocht deelnemen aan het avondmaal.

Jansen stapte naar de rechter om dat besluit aan te vechten, van wie hij gelijk kreeg. De kerkenraad had volgens de rechtbank niet zulke zware maatregelen mogen treffen. 

Surveillance

Door de hoog oplopende ruzie in de kerkelijke gemeenschap, heeft de politie ook enige tijd gesurveilleerd bij de kerk. Dat bevestigt een politiewoordvoerder aan NU.nl. "Wij hebben enige tijd extra toezicht gehouden bij de kerk, omdat het onrustig was binnen de gemeenschap."

Zo dreigden kerkleden met elkaar op de vuist te gaan tijdens een kerkdienst en is een dag daarvoor ook daadwerkelijk een klap uitgedeeld. De politie is op dit moment gestopt met de surveillances.

Burgemeester

De gemeente Reimerswaal wil vooral neutraal blijven in het conflict, meldt waarnemend burgemeester Piet Zoon aan De Bode. "Wij zijn geen partij in deze zaak. De openbare orde wordt niet verstoord. Er is een geschil tussen twee groeperingen binnen de kerkelijke gemeente en er is een bemiddelingscommissie vanuit de kerk ingesteld om dit geschil op te lossen." 

"Dat overleg moeten we respecteren en afwachten", vervolgt de burgemeester. "Het zou dubbelop en niet verstandig zijn om dan als gemeente ook te gaan bemiddelen. Ik kan alleen de partijen oproepen om zich te bezinnen."