Het verhogen en verlengen van de geluidswal langs de A58 bij Kapelle is een jaar later klaar dan verwacht, omdat de grond onstabiel is.

Dat meldt de gemeente Kapelle.

Voor de aanleg van de geluidswal tussen woonwijk de Zuidhoek in Kapelle en snelweg A58, tot Motel Restaurant Grand Café Caisson, zijn in maart bomen en ander groen verwijderd.

Daarna is er grondonderzoek uitgevoerd. "Er blijkt veel fijn materiaal (slib) aanwezig in de ondergrond", laat de gemeente weten. "Dat komt door een geul die vroeger de verbinding vormde tussen de Westerschelde en de haven van Biezelinge."

Stabiliteit 

De ondergrond levert stabiliteitsproblemen op als de geluidswal van vier meter hoogte in één keer wordt aangelegd, aldus Kapelle. Daarom laat ze de wal in twee fasen aanleggen. "In de eerste fase gaat het om de eerste 2,5 meter. Na een jaar kan dat verhoogd worden tot vier meter."

Het eerste jaar wordt de stabiliteit van de ondergrond regelmatig gemeten. "Na een jaar kan ook het geluidsscherm geplaatst worden. Het scherm is dus een jaar later klaar dan in eerste instantie gepland was." Kapelle had gehoopt de wal voor de bouwvak gerealiseerd te hebben.

Klachten

Na klachten van bewoners van de Grenadier in Biezelinge over geluidsoverlast bleek de verhoging en verlenging van de geluidswal nodig om te kunnen voldoen aan de wettelijke geluidsnormen.