Stichting Historisch Slot Oostende organiseert maandag de eerste editie van het Middeleeuws Festival in de Singelstraat in Goes. Een overzicht van het programma. 

Commissaris van de koning Han Polman geeft om 11.00 uur de aftrap.

Daarvoor reikt hij aan het bestuur van de stichting de stimuleringsprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds Zeeland uit. De stichting heeft de tweejaarlijkse prijs van tienduizend euro gehad, omdat ze "zeer vasthoudend heeft gewerkt aan de totstandkoming" en louter werkt met vrijwilligers.

Historisch Slot Oostende wil in en rondom Slot Oostende in Goes, het oudste plekje van de stad, een ontmoetingsplaats realiseren voor historie, kunst en cultuur.

Bloemenkransen

Het geld gebruikt ze onder meer voor de eerste editie van het Middeleeuws Festival. Maandag staan er in de Singelstraat kraampjes met middeleeuwse sieraden, bloemenkransen en kruiden.

Verder zijn er middeleeuwse volksspelen, muziek uit dezelfde periode van onder meer het Alauda Kwartet en het fluitensemble Mar-Azul, straattheater van Fabela-Rozo en Theater de Verhaler in het slot, kinderactiviteiten, demonstraties handboogschieten en historische rondleidingen voor kinderen door Caspar de Ridder en voor volwassenen.

Roofvogels

Ook is er een roofvogelshow, straattheater en een biervertelcafé. Daarin leren bezoekers alles over de geschiedenis en het maken van bier. De stichting organiseert het onderdeel in samenwerking met Zeeuwse Ankers.

Verder is er in het gebouw de hele dag een dialoog te horen tussen Frank van Borsele en Jacoba van Beieren, de beroemde gravin die in de 15e eeuw enige tijd verbleef in het kasteel aan de Singelstraat.

Slot Oostende heeft het menu aangepast aan de tijd. De hele dag staat er middeleeuws eten op de kaart. ‘s Avonds is er bovendien een middeleeuws banket met stoverij, beenhammen, rijstebrij en muziek van troubadour Lucas Florent. 

Kaartjes

Iedereen is welkom. De meeste activiteiten zijn gratis, maar voor sommige moet een bijdrage worden betaald. Kaarten voor het banket en het biervertelcafé zijn vooraf te koop via de website en in de winkel van Slot Oostende.

Historisch Slot Oostende wil het Middeleeuws Festival elk jaar organiseren.