Kapelle analyseert weginrichting voor meer verkeersveiligheid

Met behulp van een nieuw verkeerskundig model analyseert de gemeente Kapelle voortaan zelf haar wegen voor meer verkeersveiligheid.

Hierdoor kan ze beter bepalen welke straten als eerste onderhoud vergen, legt wethouder Jon Herselman uit.

"Nu kijken we bij herinrichting vooral naar de onderhoudskundige staat van de weg en straks meer naar de verkeerskundige staat."

In de Kapelse kernen geldt een maximumsnelheid van dertig kilometer per uur, maar er zijn wel verschillende type wegen, zoals doorgaande routes en erftoegangswegen.

Obstakels

Naar aanleiding van meldingen van inwoners over te hard rijdend verkeer, liet Kapelle onderzoek doen naar de weginrichting in de gemeente.

Op een doorgaande route, zoals de Dijkwelseweg, Dijkwelsestraat en Goesestraatweg, kan harder gereden worden dan dertig kilometer per uur. "De vraag is of je dan meer obstakels moet aanbrengen, want de hulpdiensten willen zo min mogelijk obstakels in een doorgaande route", aldus Herselman.

Knelpunt

De route Dijkwelseweg, Dijkwelsestraat en Goesestraatweg is druk, ook met fietsers en tractoren. "Het grootste knelpunt is dat dit oorspronkelijk een erftoegangsweg was, maar nu een ontsluitingsweg is."

Een ontsluitingsweg is gebaat bij een hogere snelheid dan een erftoegangsweg. De route maakt bovendien deel uit van het logistieke landbouwroutenetwerk Zeeland en is een belangrijke fietsroute.

Campagne

"Met het oog op de hoge kosten worden de aanpassingen in de weg meegenomen in het reguliere onderhoud. De weg is technisch nog in goede staat, dus de komende jaren voeren we nog geen aanpassingen uit. Er is geen ruimte voor een vrijliggend fietspad, en dat zou ook zo’n anderhalf miljoen euro kosten."

De gemeente onderneemt wel actie om de snelheid te verlagen in de Dijkwelseweg en route Abdijstraat, Jufferswegje en Noordstraat. Kapelle zet hier vanaf volgende maand de campagne Bedankt dat je langzamer rijdt in, om verkeersdeelnemers bewust te maken van de maximumsnelheid.

Lees meer over:
Tip de redactie