Gemeente wil van Goese Diep een 'waterstadje' maken

De gemeente Goes wil van het Goese Diep een gebied maken met de uitstraling van ​'Hollandse of Zeeuwse waterstadjes'.

"We willen deze unieke locatie zo mooi mogelijk maken", zegt wethouder Derk Alssema van de gemeente Goes. "We willen hier niet helemaal welstandsvrij bouwen, zoals in Mannee, maar kopers wel veel vrijheid geven."

Hij en zijn collega’s in het college van burgemeester en wethouders hebben het beeldkwaliteitsplan voor Goese Diep vastgesteld.

Het uitgangspunt daarin is dat de wijk de uitstraling moet hebben van 'Hollandse of Zeeuwse waterstadjes'.

Bebouwing

Karakteristiek voor dit soort stadjes is dat ze straatwanden hebben met aaneengesloten bebouwing, de huizen van elkaar verschillen en dat de hoogte en soorten daken ook anders zijn.

In het oorspronkelijke plan voor Waterstad Goes stonden vooral rijtjeswoningen, herenhuizen en appartementencomplexen ingetekend.

Doorstart

In het nieuwe plan is echter ook veel ruimte voor vrijstaande huizen, zoals is afgesproken bij de doorstart in 2014. De gemeente wil die vrijstaande woningen niet als uitzondering behandelen en heeft een aantal regels opgesteld. Ze moeten doen denken aan vrijstaande huizen in de regio met 'heldere hoofdvormen, zadeldaken, relatief steile kappen en kleine dakoverstekken'.

Er is echter ruimte voor uitzonderingen.

Platte daken

Op enkele plekken wil de gemeente modern ogende huizen met platte daken toestaan. De gemeenteraad moet het beeldkwaliteitsplan voor het Goese Diep nog goedkeuren.

Na de doorstart in 2014 is de ontwikkeling van de wijk in drieën opgedeeld. De gemeente en Heijmans ontwikkelen het Goese Diep-deel, RWS partner in wonen is verantwoordelijk voor het gedeelte Westerschans. Daar komen een Albert Heijn, enkele winkels, sociale huurwoningen en appartementen.

Lees meer over:
Tip de redactie