Franse drukte in Kapelle zaterdag

In de gemeente Kapelle is de activiteitenweek Toujours Kapelle in volle gang. Zaterdag (20 mei) biedt een bomvol programma, met het wandelevenement de Franse Slag Mars, een optocht met historische, militaire voertuigen en allerlei activiteiten voor jong en oud bij oorlogsmuseum Vitality in Kapelle.

Bij veel activiteiten van Toujours Kapelle, dat op 13 mei begonnen is en zondag (21 mei) is afgelopen, is Andries Looijen van oorlogsmuseum Vitality betrokken. Zo zet hij zich in voor het wandelevenement de Franse Slag Mars en optocht met militaire voertuigen die zaterdag op het programma staan.

“De eerste keer hadden we één voertuig. Nu zijn het er meer dan dertig uit heel Nederland”, vertelt Looijen over de vijfde editie van Toujours Kapelle. Bij deze parade rijdt ook de 95-jarige Franse veteraan Maurice le Noury mee.

Toujours Kapelle is opgezet om de hulp van de Fransen aan Kapelle en de rest van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog te herdenken, maar ook om de band van Kapelle met Frankrijk te vieren.

Oorlogsmuseum Vitality is iedere dag open om bezoekers informeren over wat er in Kapelle en omgeving is gebeurd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Andries Looijen ontvangt iedere dag schoolklassen, zelfs uit Bergen op Zoom en Den Haag.

Besef

Hij vindt het belangrijk om de jeugd historisch besef mee te geven. Daarom is hij al vanaf het begin betrokken bij Toujours Kapelle. “We merken inmiddels ook dat kinderen meer weten over de Tweede Wereldoorlog”, vertelt hij.

“Mensen hebben hun leven gegeven voor de vrijheid. Het is dus niet vanzelfsprekend dat we in vrijheid leven. Dat is onze boodschap aan de jeugd. En de militaire voertuigen maken het plaatje natuurlijk aantrekkelijker.”

Inmiddels is Looijen een ervaren organisator, maar toch maakte hij het zichzelf dit jaar moeilijk, lacht hij.

“Ik heb een Peugeot 202 uit 1939 gekocht, een type dat de Fransen hier gebruikten in de oorlog.” De afgelopen maanden restaureerde hij de auto en hij was net op tijd klaar voor de Franse week. “De laatste tijd moest ik er dag en nacht aan werken. Dat doe ik niet meer, haha.”

Waardering

Looijen vindt de aanwezigheid bij Toujours Kapelle van Maurice le Noury, de Franse veteraan die hij inmiddels goed kent, bijzonder.

“Hij is één van de laatste mensen die de oorlog hebben meegemaakt. Ik vind het belangrijk om me daarvoor in te zetten. Als ik hem zie, vliegt hij me rond de nek. Die waardering maakt onze inzet meer dan goed.”

Tip de redactie