Veteraan Maurice le Noury (95) legt krans bij Franse Herdenking in Kapelle

Tijdens de 68e Franse Herdenking op de Franse Militaire Begraafplaats in Kapelle legde de 95-jarige veteraan Maurice le Noury donderdag een krans voor kameraden die hun inzet voor Nederland in de Tweede Wereldoorlog niet overleefden.

Ondersteund door Andries Looijen (foto, links) van Oorlogsmuseum Vitality in Kapelle legde Maurice le Noury (foto, rechts) donderdag een krans. Het leverde hem applaus op van de vele aanwezigen bij de ceremonie.

Net daarvoor had burgemeester Stapelkamp in zijn toespraak verteld dat Le Noury in april 1945 tijdens operatie Amherst als een van de zevenhonderd Franse parachutisten werd gedropt achter de Duitse linies bij Assen.

Drieëndertig van zijn kameraden kwamen daarbij om. Zo werd zijn commandant, die in Kapelle begraven ligt, tijdens de parachutesprong doodgeschoten. Hem en zijn andere kompanen op het ereveld in Kapelle bracht Le Noury een saluut.

Geborgen

De herdenking donderdag is een jaarlijks eerbetoon aan alle Franse militairen – zevenhonderd in totaal – die tijdens de Tweede Wereldoorlog op Nederlands grondgebied hun leven gaven voor vrede en vrijheid. In Kapelle zijn 228 van hen begraven.

Ook wordt er bij de jaarlijkse ceremonie stilgestaan bij de hulp van Marokkaans-Franse militairen, van wie er twintig in Kapelle begraven zijn. In mei 1940 vonden felle gevechten plaats in Kapelle, Schore, Biezelinge en Wemeldinge. Daarom wordt de Franse Herdenking in deze periode gehouden.

Omdat de Franse slachtoffers niet werden opgespoord noch geborgen, nam de burgemeester deze zorg op zich. Bijna de hele mannelijke bevolking van Kapelle hielp mee, zodat 65 Fransen in de avond van 17 mei 1940 begraven konden worden. In 1941 zijn ook militairen uit de omgeving herbegraven in Kapelle.

Kleinzoon

Na de Tweede Wereldoorlog is de begraafplaats aangewezen als ereveld voor alle militairen die onder Franse vlag op Nederlands grondgebied zijn gesneuveld en niet zijn teruggebracht naar Frankrijk.

Voor de 68e keer vond hier donderdag de Franse Herdenking plaats. Hierbij waren onder meer de Franse ambassadeur Laillot en de Marokkaanse ambassadeur Bellouki aanwezig.

Ook vertegenwoordigers van vele oorlogsorganisaties en Marokkaanse gemeenschappen uit het hele land woonden de plechtigheid bij en legden kransen. Onder hen was de kleinzoon van de Franse generaal Deslaurens die in mei 1940 in Vlissingen omkwam.

Kinderen

Scouts hielpen bij de kransleggingen en ook basisschoolkinderen vervulden een rol bij de ceremonie.

Leerlingen van De Moolhoek uit Kapelle en de Franse school Lycée Vincent van Gogh uit Den Haag legden rozen bij de graven. Ook zongen zijn mee met de Nederlandse, Franse en Marokkaanse volksliederen en de kinderen uit Den Haag droegen uit hun hoofd een gedicht voor.

Lees meer over:
Tip de redactie