68e Franse Herdenking in Kapelle

Op de militaire begraafplaats in Kapelle vindt donderdag de 68e Franse Herdenking plaats. Dit is een ceremonie voor de Franse soldaten die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland sneuvelden.

Sinds 1950 is er jaarlijks een herdenking in de week dat de Fransen streden in en rond Kapelle.

In mei 1940 vonden felle gevechten plaats in Kapelle, Schore, Biezelinge en Wemeldinge. Vooral in Kapelle werd man tegen man gevochten. Daarbij sneuvelden vele Franse militairen.

Omdat zij niet werden opgespoord noch geborgen, nam de burgemeester deze zorg op zich. Bijna de hele mannelijke bevolking hielp mee, zodat 65 Fransen in de avond van 17 mei 1940 begraven konden worden.
In 1941 zijn militairen uit de omgeving herbegraven in Kapelle.

Begraafplaats

Ook bij de bevrijding van Nederland hielpen Fransen. In totaal stierven er zevenhonderd Franse militairen in ons land.

Na de oorlog is de begraafplaats aangewezen als ereveld voor alle militairen die onder Franse vlag op Nederlands grondgebied zijn gesneuveld en niet zijn teruggebracht naar Frankrijk. In Kapelle liggen 228 militairen begraven, onder wie 22 Noord-Afrikanen.

Veteraan

Het ereveld Orry-la-Ville, net boven Parijs, telt 114 graven van Nederlandse soldaten die omkwamen in Frankrijk. De gemeente Kapelle heeft al tientallen jaren een vriendschappelijke band met Orry-la-Ville.

Een Franse delegatie is donderdag ook aanwezig, onder wie twee parlementsleden en de Franse veteraan Maurice le Noury (95). Hij legt een krans voor zijn omgekomen kameraden.

Rondom de Franse Herdenking vindt, inmiddels voor de vijfde keer, Toujours Kapelle plaats. Met allerlei activiteiten in de hele gemeente worden niet alleen de slachtoffers van oorlog herdacht, maar wordt ook gevierd dat Kapelle een speciale band heeft met Frankrijk.

Klik hier voor meer informatie over de Franse Herdenking.

Lees meer over:
Tip de redactie