Toujours Kapelle viert eerste lustrum

De Franse 95-jarige veteraan Maurice le Noury woont op donderdag 18 mei voor de tweede keer de Franse Herdenking in Kapelle bij. Het is een van de bijzondere momenten van Toujours Kapelle, de week die zaterdag begint. 

Toujours Kapelle vindt dit jaar voor de vijfde keer plaats.

Het is een week vol activiteiten om de hulp van de Fransen aan Kapelle en de rest van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog te herdenken, maar ook om de band van Kapelle met Frankrijk te vieren.

Zo heeft Kapelle warme banden met haar Franse zusterstad, Orry-la-Ville. Een delegatie van deze stad bezoekt ook de Franse Herdenking.

De nieuwe editie van Toujours Kapelle begint zaterdag (13 mei) met de gratis toegankelijke vertoning van de Franse film Cézanne et moi in dorpshuis De Vroone in Kapelle. Het is de aftrap voor een week die bol staat van veelal gratis toegankelijke initiatieven met een Frans tintje.

Slagmars

Zo is er een Franse weekmarkt in Wemeldinge, een parade met militaire voertuigen en een Franse kunstmarkt waaraan ook een Franse schilder deelneemt. Sportievelingen kunnen sponsorzwemmen om het Kapelse oorlogsmuseum Vitality te steunen. Dit museum organiseert veel tijdens Toujours Kapelle.

Toujours Kapelle leeft ieder jaar meer en daar is burgemeester Anton Stapelkamp van Kapelle blij mee. "Sommige activiteiten zijn uitgegroeid tot volwaardige evenementen." Zoals de Franse Slagmars, dit keer op zaterdag 20 mei.

Wandelroutes

De wandelroutes van verschillende afstanden langs historische locaties trekken deelnemers van ver buiten Kapelle. "Vorig jaar waren er zo’n zeshonderd deelnemers." Zij lopen dit jaar ook langs kunst, omdat de Franse kunstmarkt langs de route wordt georganiseerd. 

Op bijvoorbeeld de activiteiten van museum Vitality komen volgens de burgemeester zo’n twintig schoolklassen af, ook van buiten de gemeente. "Andries Looijen (van museum Vitality, redactie) regelt ontzettend veel."

Veteraan

De aanwezigheid van veteraan Maurice le Noury bij de Franse Herdenking vorig jaar, maakte veel indruk op Stapelkamp. "Het is heel bijzonder dat hij weer kan komen." Le Noury werd als parachutist gedropt bij Assen in april 1945, vertelt de burgemeester.

"Verschillende makkers van hem kwamen om en liggen hier begraven. Het betekent veel voor hem om hier bij te kunnen zijn. Vorig jaar was hij enkele dagen in Kapelle en reed ook rond in de optocht. Hij glom van oor tot oor."

Lees meer over:
Tip de redactie