Krabbendijke herdenkt vrijdag omgekomen vliegeniers

Bij het monument aan de Noorddijk in Krabbendijke vindt vrijdag een herdenking plaats voor de zeven in de Tweede Wereldoorlog omgekomen bemanningsleden van een Lancaster bommenwerper van RAF Bomber Command.

De bijeenkomst wordt georganiseerd door het Calvijn College en stichting Wings to Victory. Tijdens de plechtigheid houdt de Reimerswaalse wethouder Hans de Kunder een toespraak en legt een krans.

De herdenking, waarbij iedereen welkom is, begint om 8.30 uur in de aula van het Calvijn College aan de Appelstraat in Krabbendijke. Om 9.15 uur vervolgt het programma met verschillende sprekers bij het monument aan de Noorddijk. Tijdens de herdenking vliegen twee toestellen (Harvards) van stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht over.

Het Calvijn College heeft het monument aan de Noorddijk in 2011 geadopteerd. Voor het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft ze de verplichting op zich genomen om ieder jaar een herdenking te organiseren waaraan ook leerlingen deelnemen.

"Het is belangrijk om samen met leerlingen stil te staan bij de noodzaak om te herdenken", aldus de gemeente Reimerswaal. "Het maakt leerlingen bewus van de vrijheid waarin we leven. Voor leerlingen is het ook van belang dat ze de omgevingsgeschiedenis kennen."

Wings to Victory

De stichting Wings to Victory is in 2006 opgericht. De oprichters vonden dat de luchtstrijd gedurende de Tweede Wereldoorlog meer aandacht verdiende, in het bijzonder de vele omgekomen vliegeniers.

De stichting is actief op allerlei terreinen. Wings to Victory heeft een museum en organiseert jaarlijks activiteiten om de vele vliegeniers die omgekomen zijn in West-Europa, en in het bijzonder in het zuidwesten van Nederland, tijdens de Tweede Wereldoorlog te herdenken en de informatie aan volgende generaties door te geven.

Lees meer over:
Tip de redactie