Schulphulpverlener Goes pleegt voor tonnen fraude

Een voormalig medewerker van de gemeente Goes (tot 2015) en Gemeenschappelijke Regeling (GR) De Bevelanden heeft tussen 2010 en 2015 voor 261.821 euro fraude gepleegd. 

Zij werkte in de schuldhulpverlening.

Zestien mensen in de schuldhulpverlening zijn door de vrouw benadeeld voor een bedrag van in totaal 14.718 euro. Daarnaast is de gemeente Goes rechtstreeks het schip in gegaan voor 136.776 euro en talloze andere schuldeisers voor 110.325 euro.

Voor dat laatste bedrag draait de gemeente ook op. Ze heeft dan ook een voorziening genomen voor vier ton. burgemeester René Verhulst van de gemeente Goes acht de kans klein dat het geld ooit terugkomt. 

Betrokken

"Ik vind het erg om te vertellen en schaam me dat het is gebeurd", zegt Verhulst. "Het schrijnende van deze zaak is dat er ook misbruik is gemaakt van kwetsbare mensen."

Hij zegt dat de medewerker, die sinds 2003 werkte bij de gemeente en bekend stond als 'een ervaren en betrokken werknemer', de dans jarenlang is ontsprongen, omdat ze via 'een ingewikkeld stelsel van boekingen en overboekingen' steeds met kleine bedragen werkte. "Het moet vijf jaar lang bijna dagelijks werk voor haar zijn geweest. De accountant zag het niet, de leidinggevende niet. Niemand."

Bekentenis

Ze liep in november 2015 toch tegen de lamp toen de ING Bank aan de bel trok. De bank vond het vreemd dat openstaande schulden van de vrouw zelf door anderen werden betaald. De vrouw bekende al vrij snel daarna. Ze had volgens Verhulst 'een warrig verhaal' over de redenen van de fraude. "Het was in ieder geval persoonlijk van aard." 

De gemeente heeft haar meteen op non-actief gesteld en Hoffman Bedrijfsrecherche ingeschakeld. Vervolgens is een onderzoeker nog maanden bezig geweest met onderzoek naar de fraude, voordat het precieze bedrag van 261.821 euro bekend was.

Vervolging

De medewerker heeft uiteindelijk strafontslag gekregen. Goes maakt de fraude nu pas bekend, omdat de vervolging langer op zich laat wachten dan gedacht. Naar verwachting wordt de zaak dit najaar behandeld door de rechtbank.

Lees meer over:
Tip de redactie