Het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) in Goes heeft over 2016 een winst geboekt van 8,2 miljoen euro.  

Redenen voor het goede resultaat zijn minder personeelskosten en een betere overeenkomst met de zorgverzekeraars.

De tien miljoen euro die met de overname door Erasmus MC is gemoeid is niet meegenomen in het resultaat.

De omzet is in 2016 ook gestegen met ruim 3,7 miljoen euro. Verder is de solvabiliteit toegenomen tot 14,6 procent ten opzichte van 9 procent eind 2015.

Bijzonder beheer

Groot voordeel is dat het ziekenhuis de afdeling bijzonder beheer van ING heeft mogen verlaten en dat de bank weer een financiering wil verstrekken als het ADRZ wil investeren.

Ook voor de komende jaren zijn de vooruitzichten goed, al benadrukt ze dat het verbeteren van de vermogenspositie noodzakelijk blijft.

Zorgverzekeraars

Het ADRZ heeft tot en met 2018 uitzicht op een stabiel inkomstenpatroon, doordat ze een zogenoemde aanneemsom heeft afgesloten met de zorgverzekeraars.

"Zij hebben duidelijk vertrouwen in het ADRZ", aldus bestuursvoorzitter Claudia Brandenburg in een toelichting op de cijfers. "Met de aanneemsom kunnen we goed werken en onze positie verbeteren. Iedereen heeft zijn uiterste best gedaan om dit ziekenhuis weer in de zwarte cijfers te krijgen. Daar zijn we als raad van bestuur gelukkig mee."

Investeren

Het ziekenhuis wil de komende jaren een aantal investeringen doen, onder meer in de huisvesting in de hoofdlocatie in Goes, medische apparatuur en in een nieuw informatiesysteem.

Ze kan deze niet allemaal zelf betalen. Waarschijnlijk moet ze op zoek naar samenwerkingsverbanden, zoals ze met Siemens al heeft voor het operatiecomplex en nucleair centrum.