Rémy Limpach geeft maandag 8 mei een lezing in Slot Oostende over zijn veelbesproken boek De brandende kampongs van Generaal Spoor.
 

De Zwitsers-Nederlandse historicus gaat in zijn boek in op de rol van het Nederlandse leger in de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd tussen 1945 en 1950.

In die periode streden zo’n 200.000 militairen tegen de Indonesische onafhankelijkheid. Limpach spreekt over het 'extreme geweld' dat werd gebruikt. Ging het om excessen of was er sprake van structureel geweld?

"Iedere natie heeft moeite met de zwarte pagina’s uit de eigen geschiedenis", zei Limpach tegen een interviewer van Historiek zelf over de reacties.

Besmet verleden

"De Duitsers zijn een voorbeeld hoe je met een besmet verleden kunt omgaan. Nederland heeft lange tijd een zelfbeeld gekoesterd van een in internationaal perspectief voorbeeldige kolonisator die in zijn Indië een progressieve en ethische politiek voerde en daarbij militair geweld met chirurgische precisie inzette. Onderzoek in de laatste decennia heeft deze zienswijze als mythe ontmaskerd."

Het boek kent voor- en tegenstanders. Ook in Slot Oostende is er na de lezing van Limpach zelf ruimte voor discussie. De lezing, een evenement van Stichting Historisch Slot Oostende, begint om 20.00 uur.