Gerben Dijksterhuis is dinsdagavond door de gemeenteraad voorgedragen als burgemeester van de gemeente Borsele.

De vertrouwenscommissie ziet in hem 'een geschikte kandidaat die uitstekend past in de profielschets'.

Dijksterhuis moet van ver komen. Het 42-jarige lid van de ChristenUnie komt uit Zeewolde. Hij is sinds 2010 wethouder in die gemeente namens zijn partij en vanaf 2014 ook voor het CDA.

Voor zijn wethouderschap was acht jaar gemeenteraadslid, tussen 2002 en 2010. Voordat hij werd benoemd als wethouder had hij meerdere functies in de foodsector in Amsterdam en Zwolle en werkte hij voor de sociale werkvoorziening in Amersfoort.

Veelzijdig

Dijksterhuis is getrouwd met Arieke van den Brink en heeft drie kinderen: een dochter van zestien en twee zoons van veertien en negen jaar.

Hij is lid van de Nederlands Gereformeerde kerk en wil met zijn gezin zo snel mogelijk in de gemeente Borsele komen wonen. "Ik heb Borsele in deze korte tijd leren kennen als een veelzijdige en ambitieuze gemeente met een duidelijke visie op de toekomst", zegt hij in een persbericht van de gemeente.

Minister

De minister van Binnenlandse Zaken krijgt de aanbeveling binnenkort onder ogen en neemt daar een beslissing over. De gemeente hoopt Dijksterhuis op 15 juni te installeren.