De nieuwe burgemeester van Reimerswaal moet een persoonlijkheid zijn met contactuele kwaliteiten en een warm hart voor zijn medemens. "Wie hem ontmoet, twijfelt niet van welke gemeente hij burgemeester is", staat in vrijdag vastgestelde profielschets.

Die dag zijn ook de leden van de vertrouwenscommissie benoemd. Zij verwachten binnen vier maanden een kandidaat-burgemeester voor te dragen aan de gemeenteraad.

Nadat burgemeester Jan Huisman vorig jaar met pensioen ging is Piet Zoon aangesteld als waarnemend burgemeester van Reimerswaal. Er is voor gekozen eerst een waarnemer aan te stellen, omdat het samenstellen van de vertrouwenscommissie voor de benoeming van de nieuwe burgemeester problemen opleverde.

Zoon werd aangesteld om onder meer de bestuurlijke verhoudingen tussen de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders en tussen de raadsleden onderling te verbeteren. Na verschillende gesprekken in de afgelopen maanden kan Reimerswaal de zoektocht naar een nieuwe burgemeester hervatten, laat de gemeente weten.

De gemeenteraad gaat voor een burgemeester die een burgervader is voor alle inwoners van Reimerswaal, staat in de profielschets. De gemeente kenmerkt zich onder meer door diversiteit en de burgemeester moet iemand zijn die zich binnen die diversiteit op z’n gemak voelt.

Vertrouwen

"De burgemeester is integer, energiek, sociaal, stressbestendig, ambitieus in de invulling van zijn ambt en bestuurlijk zichtbaar en gemakkelijk benaderbaar. Hij straalt vertrouwen uit en weet vertrouwen van inwoners te winnen en te bewaren."

Ook moet de burgemeester bindend vermogen hebben en een bruggenbouwer zijn in de contacten met andere gemeenten en overheden. "Hij heeft zijn bestuurlijke kwaliteiten bewezen en is van nature een leider met een warm hart voor zijn medemens."

De nieuwe burgemeester heeft ook als taak om het proces, dat Zoon heeft opgestart, voor het verbeteren van de bestuurlijke en persoonlijke verhoudingen in het "boeiende, mooie en soms bestuurlijk lastige Reimerswaal" verder invulling te geven.