Burgemeester Piet Zoon van Reimerswaal opent woensdag (5 april) om 11.00 uur de vernieuwde speeltuin tussen de Bekhof en het Schuttershof in Yerseke.

Voor het ontwerp van de Prethof heeft de kindergemeenteraad van Reimerswaal flink gebrainstormd en gediscussieerd.

Omdat de verouderde speeltoestellen van de speeltuin tussen de Bekhof en Schuttershof aan vervanging toe waren, schakelde de gemeente Reimerswaal de kindergemeenteraad in om het terrein te vernieuwen.

De kindergemeenteraad, bestaande uit fracties van de basisscholen het Kompas, Parelmoer en de Ds. G.H. Kerstenschool, koos het uiteindelijke ontwerp van de vernieuwde speeltuin. De kinderen dachten in fracties na over het volgens hun leukste ontwerp voor de speeltuin.

In een kindergemeenteraadsvergadering op 16 november onder leiding van burgemeester Zoon presenteerden de leerlingen de plannen aan elkaar en gingen onder leiding van enkele echte gemeenteraadsleden met elkaar in debat over welk idee het allerbeste was.

Debat

De fractie van het Kompas bestond uit Shannen de Wee, Noa Barentsen, Lizzy van de Plasse, Senna van Iwaarden en Robbin Verstelle uit groep acht. "Elke fractie kreeg een eigen leverancier met verschillende toestellen", vertelde Senna. "We hebben de afgelopen weken onze ideeën uitgewerkt en een ontwerp getekend."

In de gemeenteraad gingen de fracties in debat met elkaar en stelden elkaar vragen. "We kregen voorafgaand aan de gemeenteraad nog tijd om te oefenen voor onze presentatie", vertelde kinderfractielid Lizzy. "We kregen daarbij hulp van een echte ambtenaar en een echt gemeenteraadslid. Na de presentaties gingen we in debat met elkaar, dat was erg leuk."

Na een paar uur zijn de knopen doorgehakt. "Het is leuk om je mening te mogen geven, maar het werd tijd om keuzes te maken", zei Shannen. "Ik denk dat we er allemaal veel van geleerd hebben, vooral hoe je compromisjes sluit."

Ballonnen

Want het uiteindelijke ontwerp voor de Prethof is een compromis tussen de verschillende fracties. "De toestellen zijn door leerlingen van een van de scholen gekozen en de indeling van het ontwerp door de tweede school", laat een gemeentewoordvoerder weten.

"De derde school bedacht de naam van de speeltuin. Hiermee is de speeltuin helemaal bedacht door de kinderen uit Yerseke zelf en het is daarom ook helemaal hun speeltuin."

Opruimen

Na het besluit van de kindergemeenteraad waren medewerkers van de gemeente en de speeltoestellenleverancier de afgelopen maanden druk bezig met het opruimen van de oude speeltoestellen, het opnieuw inrichten van het terrein en het plaatsen van de nieuwe toestellen.

Woensdag mag burgemeester Zoon de openingshandeling bij de Prethof verrichten. Het wordt een feestelijke gebeurtenis waarbij kinderen ballonnen oplaten.